Електронна здравна карта

Електронна здравна карта

Електронна здравна карта е пластмасова карта с микропроцесор (чип), на който се записват данните за здравословното състояние на пациента. Всеки здравноосигурен може с тази карта да ходи при джипито, да влиза на лечение в болница, да ходи на зъболекар и да си купува лекарства в аптеката, без да носи каквито и да било други документи със себе си като направления, рецепти, резултати от изследвания и подобни. На практика картата е "здравен паспорт", който прилича на познатите здравни картони и съдържа информация за алергии, кръвната група, контакти на близки и др. - електронно копие на здравното досие на всеки.Често задавани въпроси

Какво представлява електронна рецепта?

Електронната рецепта е цифров вариант на стандартната хартиена рецепта. Лекарят попълва на компютъра си и записва информация за нея в здравната карта на пациента. Електронните рецепти се изпращат по интернет в момента на написването им и по този начин целият процес по закупуването на лекарството се улеснява, а шансът за допускане на грешки намалява, защото вече не се разчита на докторския почерк. Електронна рецепта се съхранява на специален сървър на НЗОК, чрез който единствено може да бъде изпълнена. За да се отпусне изписаното лекарство пациентът трябва да посети аптеката. Минималното изискване за получаване на предписаните лекарства е пациентът да съобщи в аптеката ЕГН и датата, на която са му назначени лекарствата (когато е бил прегледан или е посетил лекаря си). Има и други опции за достъп с вариант на QR код, който лекарят може да изпрати като SMS на пациента и този код да бъде представен на фармацевта.

Е-рецепти се издават за лекарства, заплащани напълно или частично от здравната каса. Въвеждането на електронна рецепта улеснява пациентите и лекарите, защото дава възможност при допусната грешка при изписването на лекарствата тя да бъде отстранена веднага, без да се налага повторно посещение при лекаря. Очаква се да се подобри и контролът по предписване и отпускане на медикаменти, като те ще се следят в реално време.

От 1 юни 2021 г. рецептите се издават само в електронен вариант, а НЗОК няма да изплаща лекарства предписани на хартия след тази дата. След въвеждане на електронна рецепта рецептурните книжки вече не са използват.

Личните лекари се насърчават да преминат към електронната система за да намалят шансовете за грешки и да улеснят пациентите си. Любопитно е, че в САЩ умират по 7000 души годишно заради грешни лекарства. Много от смъртните случаи се дължат на нечетливо написани рецепти, които са били интерпретирани погрешно от фармацевтите при изпълнението на рецептата в аптеката.електронен подпис | електронен магазин | електронна здравна карта | електронен дневник | електронна книга | ЕГН | касов апарат